top of page
  • Фото автораТамара Слепченко

Бажаєш СТАТИ ВІЗАЖИСТОМ? Як обрати школу макіяжу для навчання? Базовий курс із візажу.

Оновлено: 3 січ.

 

Чи існує професія, яка не набридає, але надихає? Де заробляють, працюючи із задоволенням, і при цьому мають можливість керувати своїм часом?


Професія візажиста. Модна, яскрава, актуальна і добре оплачувана, і, головне, завжди цікава. Цієї спеціальності можна навчитися з нуля, або ж розширити рамки наявних навичок і вмінь.


Портфоліо учнів базового курсу з макіяжу
Портфоліо учнів базового курсу з макіяжу

Ми розповімо, як стати візажистом, як для цього обрати школу візажу та макіяжу, на що варто звернути увагу під час вибору, а що не надто важливо.


Звісно, можна вдатися до допомоги "сарафанного радіо" та отримати слушні поради. Однак, під час вибору ми будемо керуватися не тільки суб'єктивними поглядами на зразок "сподобалося - не сподобалося", а постараємося визначити основні критерії, а далі керуватися фактами.




Говорити ми будемо про професійні курси з макіяжу та візажу, після успішного закінчення яких можна забезпечити собі спочатку просто заробіток, потім непоганий дохід, а згодом (за наявності старань і таланту, звісно ж) заробити ім'я та досягти успіху. Тому одразу ж виключаємо курси на кшталт "Школа візажистів на дивані", "Уроки макіяжу за три хвилини", "Макіяж собі, коханій" і "Візажист з нуля онлайн". Чому? Пояснимо далі.


Базовий професійний курс - це фундамент, основа всієї майбутньої кар'єри візажиста

Якщо ви хочете стати затребуваним і високооплачуваним майстром, слід розглядати навчання тривалістю не менше двох-трьох місяців. Або лише одного місяця, у разі дуже інтенсивного експрес-курсу з візажу, на якому займаються по 8 годин на день. Найголовніше - повнота, якість і актуальність програми базового курсу з макіяжу, кількість практичних занять і кількість уваги, яку приділить викладач персонально вам. Отже, що слід врахувати, обираючи для себе курси візажу чи макіяжу?



Вартість курсу навчання візажиста - питання, яке найбільше хвилює всіх...


Вартість навчання на базовому курсі з макіяжу складається з дуже багатьох помітних і прихованих статей витрат:


  • вартості приміщення або його оренди, комунальних послуг, охорони (дуже сильно залежить від місця розташування школи або студії);

  • вартості дизайну інтер'єру школи мейкап, ремонту, технічного оснащення та обладнання студії візажу та класів;

  • оплати часу викладачів курсу навчання візажу, автора програми навчання;

  • витрат на розробку, дизайн, оформлення та тиражування навчальних матеріалів (посібників, підручників, фейсчартів, зображень, відео тощо);

  • вартості косметики, яка використовується під час навчання (звісно, якщо це включено в ціну і школа не бере з вас за це додаткових грошей);

  • затрат на витратні матеріали;

  • расходов на приємні дрібниці, наприклад чаю, кави, печива під час кава-брейку;

  • податкових витрат, оплату роботи бухгалтера, юриста, охорони;

  • расходов на маркетинг і рекламу, витрат на просування школи, SMM, оплату праці людей, які всім цим займаються (так, так, ця стаття - теж чийсь час і праця);

  • прибутку школи.


Як бачите, витрат, м'яко кажучи, чимало.


Якщо десь ціна дешевша - це означає, що щось буде явно не "на вищому рівні".

Найчастіше низька вартість курсів компенсується поганою якістю і кількістю отриманих знань. Також має значення, чи проводить навчання майстер або "з ім'ям", чи викладач-початківець, який не впевнений у собі та низько оцінює свій час.


Не забувайте, що суть процесу навчання полягає в тому, що ми "купуємо" знання і досвід професіоналів, їхні багаторічні напрацювання, життєвий шлях, роботу над помилками, які вони зробили.


Який сенс "купувати" досвід у початківця?

Не варто обирати курси, орієнтуючись на низьку ціну. Є ймовірність потрапити в "бюджетну" школу, де економлять за рахунок дешевої косметики, великої чисельності груп, низького рівня підготовки викладачів. Обираючи курси візажу, обов'язково зверніть увагу на такі критерії, це дуже важливо!



Робота учениці базового курсу з візажу MAKE ME UP Studio and School
Робота учениці базового курсу з візажу MAKE ME UP Studio and School

Критерії вибору школи візажу:


1. Тривалість і якість навчання візажиста


Тривалість навчання у кожній студії індивідуальна. Найважливіше для вас - це те, ЧОМУ ВАС НАВЧАТЬ - навчальна програма, а також кількість практичних уроків. Деякі школи макіяжу або візажу сильно скорочують програму курсу - ви не зможете стати хорошим візажистом, отримавши недостатньо знань.


Тривалість базового професійного курсу з візажу має бути не менш як 100 годин, або наближена до цієї цифри.

Ще раз! Неможливо опанувати професію візажиста за 10-12 уроків (20-40 годин)!!! Випускники таких курсів дуже часто недостатньо підготовлені теоретично і практично, роблять досить посередній мейкап. Клієнти повторно не звертаються до них, вони втрачають мотивацію і впевненість у собі, не кажучи вже про час і гроші, витрачені даремно.


Згодом, якщо звісно їм вистачає наполегливості не кинути розпочате, вони змушені вдруге перенавчатися на базовому курсі в школі з високим рівнем освіти, або відвідувати дорогі профільні майстер-класи, внаслідок чого їхній процес навчання обійдеться набагато дорожче, ніж навчання на якісному базовому курсі з макіяжу. Нам неодноразово доводилося здійснювати перепідготовку таких ошуканих людей.



2. Практичність знань, які ви отримаєте


Зверніть увагу на практичність освітнього матеріалу, оскільки знання і навички мають приносити вам дохід. Наприклад, багато шкіл під час базового курсу з візажу для чогось роблять акцент на творчому макіяжі.


Монетизувати знання, отримані на курсах художнього макіяжу (або арт-макіяжу) дуже проблемно.

Малоймовірно, що до салону (або особисто до візажиста) звернеться клієнт із проханням намалювати на щоці метелика з блискітками. Творчий мейкап замовляють доволі нечасто - лише для тематичних фото-сесій чи вечірок. А ось навички технік nude, smoky eyes, "голлівудський макіяж", денного, вечірнього, весільного, вікового і подіумного мейкапу - дуже актуальні.


У школі візажу Make Me up Studio and School навчання творчого або художнього мейкапу винесено в окремий курс "Fashion - Art", який спрямований на підвищення кваліфікації візажистів, які вже є практиками.



Робота учениці курсу творчого макіяжу
Курс макіяжу "Fashion Art"

Ми вважаємо, що учням базового курсу з візажу слід зосередиться на вивченні максимально практичних знань і технік, які дадуть змогу швидко почати кар'єру візажиста, напрацювати клієнтську базу і домогтися успіху.



3. Ціна за годину навчання


Важливий критерій - визначення ціни за урок або за годину навчання. У деяких школах під "годиною навчання" мають на увазі академічну годину, тривалість якої 45 хвилин.


Уточніть, що конкретно мають на увазі під "годиною навчання" - академічна година (45 хвилин) чи повна година? Розділіть повну вартість курсу з макіяжу на загальну кількість повних годин навчання в курсі і ви отримаєте ціну за годину навчання.


Порівнюйте ціни на навчання візажу в різних школах тільки за ціною години навчання.

Наприклад: в одній школі вартість базового курсу становить 17 000 гривень за 110 годин навчання, а в іншій 10 000 гривень за 12 уроків по 3 години (тобто, 36 годин). То в якій школі навчання дешевше? У першій вартість години занять становить 17 000 грн/110 год = 150 гривень за годину, а в другій 10 000 грн/365 год = 280 грн/год (година майже вдвічі дорожча). То навіщо дурити себе? Вам просто дають утричі менше знань за ціною вдвічі дорожчою.



4. Сертифікат міжнародного зразка або авторський сертифікат


Документ про проходження базового курсу візажу/макіяжу має значення, якщо ви плануєте працювати в салонному бізнесі. Найкраще підтвердження експертності візажиста - це його портфоліо, а також сертифікат школи візажу, в якій він навчався, але тільки за умови, що вона добре відома. Вивчіть заходи та події, в яких бере участь школа візажу, її учні та випускники, читайте відгуки про їхню роботу на цих заходах, публікації про школу візажу в журналах.


Дослідіть популярність школи, кількість згадок про неї в інтернеті. У яких подіях і заходах беруть участь учні школи?

Деякі школи макіяжу хваляться так званими "сертифікатами міжнародного зразка". Уточніть у них, де саме??? можна подивитися цей "міжнародний зразок"? Яке враження цей "сертифікат міжнародного зразка" створить, наприклад, на головного редактора журналу VOUGE? Чи достатньо буде цього сертифіката, щоб вас узяли на роботу у звичайну makeup studio в Барселоні? Задумайтеся про це...



5. Викладачі


Хороший вчитель - найважливіша, якщо не головна складова успіху. Скажімо більше: особистість і харизма викладача, його талант педагога - вміння ділитися своїм досвідом, надихнути - ось основний критерій ефективного навчання. В Україні є безліч іменитих візажистів, які готові ділитися своїми знаннями, однак це не означає, що вони талановиті викладачі.


Відомий візажист - не означає гарний вчитель.

Популярність візажиста в Instagram, кількість підписників і вподобaйок, популярність (або популізм) - це не є показником якості. Так, до речі, чи буде ця зірка особисто вести уроки? Читайте відгуки випускників базового курсу з візажу - ви одразу зрозумієте - хто проводив навчання, чи зміг цей учитель (або команда викладачів) знайти підхід до своїх учнів.


Скільки уроків і які саме проводить особисто славнозвісний візажист?


6. Відгуки про курси візажу - що може бути важливішим?


Відгуки, відгуки та ще раз відгуки! Вибір потрібно робити за допомогою "всемогутнього" інтернету - звісно, треба погортати портфоліо майстра або його школи, але набагато важливіше вивчити відгуки студентів і фото їхніх випускних робіт. Причому, починайте читати з поганих. Якщо, звичайно, вони є... Потім читайте гарні.... Вибирайте школу макіяжу, яка вам до вподоби, на підставі відгуків і портфоліо учнів!


І ще: якщо врахувати можливості інтернет-реклами, існує чимала ймовірність потрапити "на гачок" грамотного піару ("куплені" відгуки та вигадане портфоліо, вкрадене з інтернету, ще ніхто не відміняв). Але спосіб перевірити це є: відгуки в соцмережах, наприклад Facebook або Google персоналізовані.


перевірте відгуки про школу в соцмережах - ви можете коректно написати людині, яка залишила відгук про базовий курс візажу, запитати, чи справжній він?

А взагалі, найкраща порада - відвідайте студію особисто, візьміть участь у відкритому майстер-класі або ж відвідайте урок як модель. Подивіться, де проходять уроки, в яких умовах, поспілкуйтеся з викладачами, випускниками, поспостерігайте за їхньою роботою "наживо" - і тільки тоді робіть висновки.


7. Подивіться, чого вас навчать - перегляньте портфоліо учнів курсів макіяжу!


За навчання на базовому курсі з візажу ви заплатите чималу суму і витратите дуже багато часу. Тому дуже важливо розуміти - ЧОМУ ВАС НАВЧАТЬ!


Найвірніший спосіб дізнатися це - крім відгуків, уважно вивчити фотографії випускних робіт учнів школи макіяжу. Наголошуємо: йдеться не про Instagram викладача, а про портфоліо учнів! За ними ви зможете визначити рівень підготовки в школі, актуальність програми, зрозумієте, чи змогли викладачі знайти підхід до студентів? Чи стали ці учні майстрами, чи готові вони починати кар'єру візажиста й успішно заробляти гроші? Чи зможуть вони зробити макіяж, який потрібен клієнту (денний чи вечірній, наприклад, або ж nude чи мейкап smoky eyes)? Тільки портфоліо учнів допоможе вам оцінити їхні навички та вміння з точки зору затребуваності для успішної роботи.


Випускні роботи на базовому курсі з візажу школи макіяжу в Одесі
Випускні роботи на базовому курсі з візажу школи макіяжу в Одесі

Вивчайте портфоліо учнів школи макіяжу а не Instagram викладача чи власника!

При цьому в портфоліо мають бути фото популярних технік макіяжу, які можна монетизувати, а не творчі роботи на невідому тему.


У деяких школах учнів на базовому курсі замість салонного макіяжу вчать творчого макіяжу - малювати квіточки і метеликів, клеїти блискітки і художньо ляпати фарбою. За умови талановитості учня, фотографія такої випускної роботи може мати доволі цікавий та оригінальний вигляд, однак знайти практичне застосування цим навичкам буде дуже складно - хіба що для творчих фотосесій чи показів дизайнерського одягу.


Ці вміння не допоможуть оволодіти професією візажиста на початковому рівні і мають бути виділені в окремий курс.




8. Косметика - надається, чи ні? Чи змусять вас працювати з якимсь єдиним брендом?


Дуже часто школи макіяжу працюють на контрактній основі з косметикою лише одного бренду (досить якісною, але дуже дорогою; або дуже дешевою, але неякісною). Це неправильний підхід для вашого навчання. Отримувати знання найкраще там, де є вибір, де ви самі зможете спробувати різні матеріали, зрозуміти відмінності, вибрати розумне співвідношення ціни та якості. Різноманітність допомагає орієнтуватися в продукції різних торгових марок - потрібно перепробувати все і зупинитися на своєму.


Вчіться в школах, незалежних від брендів косметики. Дізнайтеся, чи входить косметика у вартість навчання. Чи існують приховані витрати?

У деяких школах макіяжу на базових курсах візажу та мейкапу ще "на порозі" змушують купувати цілі косметичні набори від якогось одного виробника, причому ці витрати не обговорюються заздалегідь, приховуються. Студентам це не вигідно - від них знадобляться додаткові матеріальні витрати, водночас їм не дають можливості вибору, а використовувати вони будуть тільки 30% від цього

набору. При цьому, завжди є ймовірність, що майбутній візажист передумає і вирішить надалі працювати з іншим брендом.


Тому краще обирати студію, незалежну від якогось одного бренду. Дізнайтеся, чи забезпечать вас косметикою під час навчання. Так, і якої якості буде ця продукція?



9. Як вчитися на візажиста: онлайн чи офлайн?


"Вебінар", "онлайн-курс", "відеоконференція" з мейкапу - цими словами нікого не здивуєш - сьогодні знайти інформацію на просторах інтернету - це звичайна річ. YouTube майорить усілякими навчальними програмами на будь-який смак і гаманець. Онлайн курси значно дешевші за живе навчання. Дійсно, дуже багато навчання можна (а іноді логічно й потрібно) пройти дистанційно, у зручний час. Але на базовому професійному курсі візажиста НЕ МОЖНА УСПІШНО НАВЧИТИСЯ online.


Чому? Базовий курс з візажу/макіяжу складається не тільки з теорії, а й з ПРАКТИКИ. До того ж теорія має містити уроки з базових основ: розуміння теорії колористки, кольоротипів, форм обличчя та інше.


На практичних заняттях напрацьовується досвід - учні "набивають руку", обов'язково роблять помилки, а викладач їх коригує. Освоїти все це на дистанційному курсі - неможливо.

Погодьтеся, марно пояснювати однорічній дитині, що " гарячого торкатися не можна" - вона не зрозуміє це, поки не спробує.


Також помилково вважати, що виділивши всього лише 10-15 хвилин часу і перебуваючи вдома, можна стати затребуваним фахівцем fashon-індустрії. Відвідуючи заняття, студенти знайомляться з інструментами і матеріалом, вчаться організації робочого місця, звикають працювати в затишній, стильній, душевній обстановці, а викладачі "ставлять" їм руку.



10. Макіяж не для ляльок, а для звичайних людей

"Прочитати" макіяж, зрозуміти його чистоту, складність, якість можуть далеко не всі - для цього потрібно володіти знаннями і критеріями оцінювання, часом розуміти глибинну проблематику.


"Ляльки Барбі" гарні й так, без макіяжу зовсім, а ось будні гарного візажиста, справжнє мистецтво - працювати зі звичайними жінками - коригувати, приховувати недоліки, при цьому створюючи нові образи, надихати й дарувати настрій. Справжній професіоналізм - працювати з несиметричним обличчям, проблемною шкірою, робити віковий макіяж. Уміння робити чарівними звичайних жінок, а не тільки гламурних красунь - ось справжнє диво, перевірка візажиста на профпридатність.


Оцінюйте не просто фото красунь в Instagram, а рівень майстерності візажиста. Дивіться фото "до і після"

Тепер, коли ми все розклали "по полицях", залишилося зробити головний крок.



Як допомогти вам обрати школу візажу? Що пропонуємо ми?


MAKE ME UP Studio and School - це...



  • унікальна освітня програма (24 уроки, 100 годин, 80% практики) від професійної візажистки, засновниці та CEO школи та студії візажу Тамари Слєпченко;

  • обладнані класи;

  • малокомплектні групи до 4-х осіб;

  • поетапний підхід до навчання за системою "step-by-step", уважне ставлення до кожного учня;

  • спеціально розроблений зошит-підручник (Workbook) + доп. матеріали в електронному вигляді;

  • бонуси та спеціальні програми на інші навчання в б'юті-сфері;

  • можливість купувати косметику за вигідними цінами;

  • участь у fashion-заходах під час навчання (Odessa Fashion Day)

  • підтримка від б'юті-ком'юніті школи;

  • мабуть, найкращі відгуки про школу візажу в Одесі (переконайтеся в цьому самі)

  • ми гарантуємо, що навчимо!



Усе це робить навчання комфортним, легким, і забезпечує високий рівень освіти з візажу та макіяжу. Читайте відгуки наших випускників, дивіться фотографії їхніх випускних робіт, вам одразу все стане зрозуміло.


Портфоліо новоспечених візажистів - випускників нашої школи після закінчення базового курсу
Портфоліо новоспечених візажистів - випускників нашої школи після закінчення базового курсу

Після успішного завершення професійного навчання, майбутні майстри візажу отримують авторський сертифікат школи та якісне портфоліо візажиста. У вартість занять на базовому курсі з візажу входить фотосесія із залученням професійного фотографа та моделей.





Наші випускники працюють у відомих студіях міста, а найперспективніші учні інколи отримують можливість продовжити працювати в нашій команді як викладачі, або орендувати місце і працювати на себе в нашій студії візажу та макіяжу.


У нашого базового курсу з візажу найповніша програма в Одесі: 24 заняття по 4 - 4.5 години, тобто близько 100 годин навчання. Програму курсу, розклад занять та інші подробиці можна на цільовій сторінці нашого сайту.




 

Якщо вам була цікавою і корисною ця інформація, будь ласка, натисніть всього на одну кнопку нижче і поділіться нею в соціальній мережі, щоб ваші друзі змогли також дізнатися про цю статтю і за бажання прочитати її. Спасибі, і успіхів!

bottom of page